The opportunity of a new market

This is an article about Marigold Apothecary (my entrepreneurial venture), recently published in Biz Magazine. To all my English-speaking, I apologise for not being able to translate it at the moment.

Un hobby transformat in afacere, o nisa neexploatata intr-o piata sau pur si simplu o ocazie de business foarte buna pe care nu vor sa o rateze – oricare ar fi motivul pentru care un antreprenor alege sa schimbe domeniul de activitate, dezvoltarea noii afaceri este o provocare. Cand antreprenorul se orienteaza catre un domeniu foarte diferit de cel in care a activat inainte, schimbarea presupune, practic, invatarea unui nou business.

Alchimia retailului farma

Cand a vazut cum alearga o mama de la farmacie, la magazinul naturist si de la supermarket la un magazin cu alimente speciale, cand ii trebuie ceva pentru copil, Ileana Chermenschi s-a decis sa dezvolte un business in retailul farma. Este consultant in marketing si branding, asa ca a avut ochi sa vada oportunitatea unui domeniu nou de activitate si o nisa neexploatata in Romania – retailul farma specializat pe mame, bebelusi si copii. “Dincolo de freelancing, am dorit sa am si un business propriu pentru a construi ceva durabil. Freelancingul e bun, insa imi doream sa am contact cu mai multi oameni, sa influentez (sper eu in bine) mai multe vieti si sa pun bazele a ceva ce va dura ani”, isi aminteste Ileana Chermenschi momentul cand a s-a nascut Marigold Apothecary.

Spune ca retailul pharma este un segment ce are nevoie sa se reinventeze. |n mod traditional, retailerii functioneaza cu adaosuri foarte mari, pentru ca trebuie sa acopere cheltuielile cu locatiile, personalul, stocul etc. Acesta este motivul pentru care a decis ca va avea o singura locatie fizica si pariaza pe online pentru a oferi accesibilitate maxima mamelor ce nu se pot deplasa cu usurinta. Livreaza oriunde in Romania in 24-48 de ore si la preturi oneste, deoarece nu are cheltuieli operationale mari. Si, nu in cele din urma, drogheria importa o serie de produse speciale unice in Romania si chiar in lume, ce rezolva probleme stringente – spre exemplu, laptele de magarita, foarte bine tolerat de copiii cu alergii la laptele de vaca.

Daca in zona de marketing se simte confortabil datorita experientei, noul domeniu este o provocare. “Este un challenge imens pentru mine sa ma pun la punct cu toate aspectele unui business, de la logistica si vanzari pana la domeniul financiar-contabil, pentru ca inainte de a putea cere cuiva sa realizeze un lucru, trebuie sa stiu eu mai intai cum se desfasoara”, spune Ileana Chermenschi, adaugand ca orice fel de cunostinte ajuta mult, pentru ca din po­zitia de antreprenor trebuie sa te pricepi la toate.

O provocare este si modul in care se transpun in practica anumite insight-uri de business sau cunostintele teoretice. Spre exemplu, pornesti de la premisa ca un furnizor/distribuitor vrea sa vanda, dar in practica observi ca multi distribuitori nu iti raspund la telefon, uita sa trimita oferte, uita sa iti trimita informatiile necesare desi ei au fost cei care te-au contactat initial etc. Un alt exemplu este modelul de e-commerce – nu merge pe principiul “build it and they will come”. “Partea tehnica, partea de pricing, managementul stocurilor si canalele de comunicare trebuie gandite foarte atent si exista mai multe combinatii ale acestor elemente, astfel incat trebuie sa te asiguri ca ai ales «piesele» care sa se potriveasca impreuna”, spune antreprenoarea.

Daca ar fi sa dea un sfat pentru antreprenorii care vor sa dezvolte o afacere intr-un domeniu de activitate in care nu au experienta, Ileana Chermenschi il citeaza pe Ben Horowitz: managerii prosti isi atribuie succesul strategiei si marketingului minunat, iar managerii cu adevarat buni atribuie victoria faptului ca nu au renuntat. Asa ca persevereaza!